top of page
Zoeken

Hollandse garnalen kroketten

Vroeger gingen wij regelmatig met onze ouders naar Antwerpen om garnalenkroketten te eten. Wij hebben gelukkig een goed recept om ze ook thuis te maken en er van te genieten. Dit recept is geïnspireerd op het recept van Cees Holtkamp.


Ingrediënten

1 kilo ongepelde Hollandse garnalen

1 sjalotje fijn gesneden

50 gram winterpeen in kleine blokjes

50 gram bleekselderij in kleine blokjes

1 laurierblad

375 ml water

90 gram roomboter

100 gram bloem

350 ml garnalen bouillon (volg het recept)

150 ml room

6 gram gelatine geweekt in koud water

2 eierdooiers

Zout

Cayennepeper

Citroenrasp

Fijn gehakt bladpeterselie

Fijn Paneermeel

5 eiwitten

10 gram bloem

Panko

Frituurolie


Bereiding

Pel de garnalen en bewaar de doppen en garnalen apart. Fruit de sjalot, peen, bleekselderij aan in wat boter in een pan. Laat de groente in circa 10 minuten gaar worden, zonder dat het bruin wordt. Voeg het laurierblad toe en bak de garnalen doppen circa 2 minuten mee. Voeg 375 ml koud water toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de bouillon afkoelen. Doe de bouillon vervolgens door een vergiet. De doppen en groente hebben we niet meer nodig.


Smelt voor de roux de boter in de pan. Laat de boter niet bruin worden. Voeg geleidelijke de bloem toe en laat de roux op laag vuur circa 6-8 minuten doorgaren. Voorkom aanbranden door regelmatig te roeren. Voeg nu geleidelijk roerend 350ml bouillon toe en daarna de room. Laat de ragout een paar minuten doorkoken tot de bloem volledig gaar is. Blijf wel roeren.

Haal de ragout van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine blaadjes toe. Doe vervolgens de geklopte eierdooiers en room bij het mengsel. Breng de ragout op smaak met cayennepeper, vers gemalen peper, zout en citroenrasp. Voeg nu de garnalen en gehakte bladpeterselie toe. Dek de ragout af en zet een nacht in de koelkast.


Doe het paneermeel in een platte schaal. Klop de eiwitten los met de bloem en doe dit in een aparte platte schaal. Doe ook de panko in een eigen schaal.

Pak met je handen een bolletje ragout uit de pan en meet met behulp van een weegschaal 50 gram af. Vorm nu het bolletje met behulp van de paneermeel tot een kroketje. Wikkel het kroketje door het bloem-eimengsel en vervolgens door de panko. Herhaal dit tot de ragout op is. Vaak zet ik de kroketjes nog minimaal 1 uur in de koelkast om goed stijf te worden en ze minder snel barsten tijden het frituren.Frituur de kroketjes op 180C circa 3 minuten. Heerlijk met citroenmayonaise, sla met een vinaigrette en brood.


Garnalenkroket

--

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page